
ALASKA YOUTH SOCCER ASSOCIATION

POLICY & PROCEDURE

POLICY TOPIC: 22 PLAYER ROSTER 
POLICY NO: PP40105                                                                             

POLICY: U16, U-17, U-18 and U-19 teams may register and roster 22 players to their 
teams.  Only 18 players may suit up and play in a game.  This policy will also govern the 
National Championship tournament games, and USYS Alaska State Cup.  

PROCEDURE: In accordance with the new policy change adopted by USYS, Policy 
205, Section 1, Policy 221, Section 3 and the National Championship Series Policy 101, 
it is the decision of the Alaska Youth Soccer Association Board of Directors  all U16, U-
17, U-18 and U-19 teams may register and roster 22 players to their teams.  Only 18 
players may suit up and play in a game.  This policy will also govern the National 
Championship tournament games, and USYS Alaska State Cup.  

Each club and league may choose to adopt this policy, or they may continue the 18-roster
policy for their own teams.
Q & A
Q. What about U-15 teams playing in a division with U-16, U-17, U-18  & U-19 teams?
A. This policy governs teams only, not divisions. If a U-15 team is in a U-19 division they must still 
comply with the 18-player roster policy.

Q. What if the U-15 team registers and plays as a U-16 team in order to register 22?
A.  Then that team will have to play as a U-16 team in all tournaments including State Cup  

Q. Can all 22 players be in uniforms on the sideline of a game?
A.  No only 18 may participate in a game.

Q. Can a team substitute at half time (or anytime in the game) one of the rostered players not dressed out 
for the game? 
A. No, the 18 a team starts the game with will have to be the 18 they play with.

Q. Is there a limit on how many players have to be true age on a U-16 and older team?
A. No, AYSA has not adopted such a policy to date. 

Q. Is this mandatory for all clubs, leagues and associations?
A. No, leagues and associations may adopt this policy, but do not have too. Clubs, Leagues and 
Associations must use AYSA bylaws and policy as guidelines, but they may adopt their own policies that 
are stricter as long as they do not directly contradict AYSA/USYS bylaws and policies. In other words 
associations have the lead way to adopt stricter policies but not more relaxed policies (example: they can 
not say 25 may be registered or U-15 or U-14 teams may participate in the 22 roster policy)  .

Q. Will it change how many players can be selected for ODP?
A.  At this time the team limit will remain 18 per state team.  
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